Läs om olika hudtillstånd samt hur du kan minska & förebygga dessa. Välkommen till oss på Ribelle Clinic i Örebro

AKNE

Akne är en mycket vanlig hudåkomma som beror på inflammation i talgkörtlarna, denna inflammation kan ge upphov till så kallade finnar och pormaskar. Det är vanligast att få utbrott i ansiktet, på bröstet eller på ryggen då talgkörtlarna är störst på dessa områden på kroppen.

Vad är orsaken till akne?
När man talar om samlingsnamnet akne, så är det acne vulgaris som är den allra vanligaste åkomman.  Den kan drabba människor i alla olika åldrar, men är som vanligast i tonåren.  Detta beror på att i puberteten förändras hormonbalansen i kroppen, och könshormonerna gör att det bildas mer fett i huden. Detta fett täpper sedan igen mynningen på talgkörtlarna.  Denna tilltäppthet gör att bakterier i talgkörteln börjar bryta fettet till fettsyror, vilket leder till att kroppen då försvarar sig från denna nedbrytning. Det är detta som skapar en inflammation i talgkörteln, och en finne skapas. 
Många tror att akne primärt beror på dålig hygien, detta stämmer inte utan det beror på mängden av fett som talgkörtlarna producerar. Det finns inte inget vetenskapligt stöd för att akne kan orsakas eller försämras av olika födoämnen, som choklad eller stark mat. Dock så finns det vissa studier som visar att akne kan bli värre om personen äter mycket socker.  Arvsanlag spelar också en stor roll vid utveckling av akne, om ena eller båda föräldrarna haft medel eller svår akne så är risken större att få akne i tonåren. I de allra flesta fallen så växer aknen bort efter puberteten, när man får en mer stabil hormonnivå. 
En del läkemedel och jobb kan också vara orsaken till akne. Till exempel användande av anabola steroider, kortisonbehandling och litium vid manodepressiv sjukdom kan ge en svårbehandlad akne. Vissa yrkesgrupper, tex kockar vars arbetsmiljö är varm och fuktig riskerar också att lättare få akne. 

Några tips för hur du ska förebygga och behandla din akne: 
1.    Undvik mat som kan trigga inflammationer, snabba kolhydrater som snabbmat, socker och gluten kan trigga igång inflammatoriska processer i kroppen. Huden är vid akne redan inflammerad, och tillståndet kan förvärras av denna typ av mat. 
2.    Ta extra vitaminer, vissa vitamintillskott är extra bra vid akne. Speciellt zink och vitamin B5.
3.    Var noga med att rengöra, men glöm inte att återfukta huden efteråt! Att ge huden fukt är väldigt viktigt vid akne, annars kan tillståndet förvärras. 
4.    Täpp inte igen huden med mycket makeup, låt huden andas så mycket som möjligt för att undvika tilltäpptheter. Om makeup ska användas, var noga att välja ett bra märke som använder mineraler som tillåter huden att andas. 
5.    Använd en egen handduk till ansiktet, då slipper du sprida bakterier från aknen till andra ställen på kroppen. Var också noga med att byta handduken ofta!
6.    Pilla så lite som möjligt i ansiktet! När du rör vid inflammerad akne så riskerar du att sprida bakterier till andra delar av ansiktet. 

Lämpliga behandlingar för akne
Akneproblem är högst individuella och människor svarar olika på olika behandlingar, vilket gör det svårt att rekommendera en specifik behandling till alla personer Det bästa är att boka en hudkonsultation med vår hudterapeut, så att du kan få rekommendationer skräddarsydda efter just din hud och dina problem! Du får även rekommendationer om hemvårdsprodukter, då mycket av våden även görs hemma. Vi på Ribelle Clinic arbetar med resultatinriktade och medicinska hudvårdsprodukter, just för att kunna ge er det bästa resultat! 

ROSACEA

Vad är rosacea?
Rosacea är ett kroniskt inflammatoriskt hudtillstånd som gör att man får hudförändringar i ansiktet. Tillståndet är vanligast förekommande hos vuxna, och det vanligaste symtomet är att man har man en diffus rodnad och ytliga blodkärl i de drabbade områdena. Knottror och blåsor kan även förekomma i svårare fall av rosacea och ofta kan denna typ av rosacea förväxlas med vuxenakne. Dock beror inte dessa knottror på överproduktion av talg eller blockerad talgkörtel som det gör vid vanlig akne. Man får främst rosacea i de centrala delarna av ansiktet och svullnad av tex näsa speciellt hos män kan förekomma.
Rosacea uppträder vanligen växelvis med månader av försämringsperioder, för att sedan övergå till mer eller mindre besvärsfria perioder. 

Orsak
Orsaken bakom rosacea är idag okänd, men forskare tror att sjukdomen beror på en kombination av arv och miljö. Man har konstaterat att rosacea är mer förknippad med ljusare och fet hud, än med en mörkare och torrare hud. 
Även om man idag inte vet orsaken till detta hudtillstånd, så har man idag ett par kända faktorer som kan utlösa eller förvärra en rosacea:
•    Varm mat eller dryck
•    Kryddstark mat
•    Alkohol
•    Extrema temperaturer, både kallt och varmt
•    Solljus – man bör alltid använda solskydd med hög solskyddsfaktor året runt
•    Stress
•    Hård fysisk ansträngning
•    Varma bad, bastu
•    Kortisonpreparat
•    Läkemedel som utvidgar blodkärlen
•    Kraftfulla hudvårdsprodukter och behandlingar

Behandling
Det går inte att bota rosacea permanent, men symptomen kan dock lindras när den har brytit ut. De utlösande faktorerna till rosacea är väldigt individuella, vilket gör att man oftast själv får lära sig vad som triggar igång symtom på ens egna hud, och då lära sig undvika dem. Det är viktigt att använd produkter speciellt anpassade för tillståndet och för en extra känslig hud. Produkter som är cirkulationsökande, till exempel aktiva serum och exfolieringar bör undvikas. Här hos oss på Ribelle Clinic får du alltid hjälp att hitta en hudvårdsrutin som passar dig och din känsliga hud! Vi rekommenderar alltid att först komma på en kostnadsfri hudkonsultation, så att du alltid får ett skräddarsydd rekommendation för dig och din hud. 

PIGMENTERINGAR

En hyperpigmentering orsakas av en överproduktion av melanin, hudens egna pigment. Överproduktionen av melanin kan  sätts igång av flera faktorer till exempel genetiska faktorer solexponering, ålder, hormonförändringar och skador i huden. 

 

SOLSKADOR - LENTIGO

Denna typ av pigmentering kan ofta kallas för åldersfläckar, då solskador oftast kan framträda mer med åldern. Men det är inte heller ovanligt att få solskador redan i tjugoårsåldern.  Ju mer du vistas i solen desto mer solskador skapas i huden som kan komma fram med tiden. Dessa fläckar framträder främst på kroppsdelar som uppsätts mycket för sol, som ansiktet, händerna, dekolletage och armar. Därför är det viktigt att alltid skydda sig mot UV-strålning för att motverka detta, genom solskydd och att täcka kroppen vid starkt solljus.

HORMONELL PIGMENTERING - MELASMA

Dessa fläckar framkommer endast vid hormonella förändringar i kroppen, vanligtvis vid en graviditet eller byte av preventivmedel. Då kan det uppstå mörka pigmenteringar på överläppen eller lite större fläckvisa partier och oftast så sitter melasma liksidigt på båda sidor av ansiktet.  Färgen på fläckarna kan variera från ljusbrunt till mörkbrunt och bildar ofta en linje längs panna eller över kinden. Hormonellt orsakade pigmeneringar bleks oftast gradvis när man väl fått barn eller slutarmed preventivmedel, men de kan också dröja sig kvar i många år. Båda typerna förvärras ofta genom solexponering och parfymer. Det är viktigt att använda solskydd med hög skyddsfaktor.

KÄNSLIG HUD

Känslig hud
En känslig hud har lättare att bli irriterad och röd, och kan i vissa fall även ha mer ytliga och vidgade blodkärl. Mängden kärl och var de sitter skiljer sig från person till person, men oftast uppkommer dem på kinderna eller runt näsvingarna. En känslig hud kan också reagera lättare på olika typer av påfrestning, såsom värme, torr luft, kyla eller stark sol. Konsumtion av alkohol, kaffe, stark mat och rökning kan även det förvärra det känsliga tillståndet.

En känslig hud, kan också vara en reaktiv hud. Detta hudtillstånd innebär att du inte är konstant röd eller irriterad som vid en känslig hud, men blossar lätt upp och kan rodna av olika typer av påfrestning, till exempel kraftfulla produkter eller vid fysisk beröring. En reaktiv hud har oftast inga ytliga blodkärl.

En känslig hud sla alltid skyddas extra noga mot sol och kyla, även i vissa fall vind. En sak som är viktig att tänka på är att undvika produkter som ökar cirkulationen i huden, exempelvis aktiva serum eller kraftfulla peelingar. Se istället till att alltid använda milda produkter som stärker huden och lugnar rodnad samt verkar kärlstärkande. De flesta märken har speciella serier för känslig hud. Undvik gärna kraftfulla exfolieringar och hårda skrubbar. Använd hellre enzympeeling, som exfolierar huden effektivt men skonsamt. BHA-syra är både milt exfolierande och verkar samtidigt antiinflammatoriskt, vilket gör den till ett bra alternativ för känslig hud.

Även eksem och hudsjukdomen rosacea är hudtillstånd vanliga för den känsliga hudtypen, dock så kräver oftast dessa tillstånd specifika behandlingar.

PERIORAL DERMATIT

Perioral dermatit är en hudinflammation som oftast visar sig på områderna kring munnen, kinderna och även ned på hakan. Symtomen visar sig oftast först som rodnad, som sedan övergår till små knottror och i vissa fall varblåsor. Dessa utslag kan klia och ge en brännande känsla, även lätt fjällning av huden på området är vanligt. Ett typiskt kännetecken för denna inflammation är att området närmast läpparna inte blir påverkat.

Orsaken till perioral dermatit kan vara att man överaktiverar huden, som en följd av överdriven rengöring, exfoliering eller för kraftfulla hudvårdsprodukter för sin hud. Detta tillstånd är besläktat med rosacea, så solexponering kan förvärra eller påskynda tillståndet.

Detta tillstånd läker oftast ut av sig själv, men det kan ta lång till, ibland flera år. En bra början till behandling är totalt avhållsamhet från starka rengöringar, peelingar eller andra aktiva produkter. Feta krämer och väldigt täckande makeup kan också förvärra problemet, så det är viktigt att även undvika det. Behandla istället huden med milda produkter som är tillverkade för en känslig hud, och om problemet skulle kvarstå så bör man kontakta läkare. Man kan behandla perioral dermatit med antibiotika i form av tabletter eller kapslar vid de svårare fallen som inte läker ut av sig själv.

När tillståndet väl har läkt ut så brukar en sällan komma tillbaka, dock i vissa fall kan den komma tillbaka efter något eller några år.

KERATOSOS PILARIS

Keratisis pilaris är en rubbning av hudens förmåga att bilda normalt hornlager, och detta tillstånd kan ses mest kring hårsäckarna på överarmarna, låren och kinderna. När huden förnyas och byter hudceller så fastnar de gamla hudcellerna i hårsäckarnas utförsgång. När dessa celler fastnar, så bildas en plugg, en så kallad hornplugg.

Keratosis pilaris är vanligast hos kvinnor i tonåren, men förkommer hos båda könen och i alla olika åldrar och tillståndet är varken farligt eller smittsamt. Dessa knottror ger ingen klåda eller andra besvär, dock så kan området kännas strävt, torrt och estetiskt störande. Keratosis pilaris är ärftligt och det finns inga läkemedel som kan bota detta tillstånd, men det finns mycket man kan göra med bra hudvårdsprodukter!

Vill man behandla sin Keratosis pilaris så ska man satsa på en bra exfolering som löser upp hornpluggarna. Ingridienser som enzymer, AHA, PHA eller BHA brukar fungera bra, även en mekanisk peeling med korn i sig. Det är också viktigt att ha återfuktande produkter efter att man har exfolierat, och att behandla huden regenbundet.